onsdag 14 november 2012
Smörsgåstårta à la Club Sandwich!!
Oh, my! Jag satt precis och kom på att det var väldigt länge sedan det blev något skrivet här!
Så då tyckte jag att det var dags att slänga in ett litet inlägg.
Eftersom att kyckling och bacon är två av mina absoluta favoriter när det gäller mat, så kommer det också att bli en hel del recept där någon, eller båda dessa ingredienser ingår.
Hur som helst, så kommer här ett recept på en oerhört god smörgåstårta!
I förra veckan satt jag nämligen här hemma och försökte hitta lite inspiration till kvällens matlagning. Så jag plockade fram ett par av ICA:s gamla Buffé. Men jag hann knappt ens titta igenom den ena av dem, innan jag hittade ett recept som jag fastnade för. Eftersom att jag, som sagt, tycker att smörgåstårta är väldigt gott och älskar kyckling och bacon. Receptet lät heller inte allt för komplicerat, och det kan jag inte påstå att jag tyckte att det var - det blir lite stekande, men det är det absolut värt!
(För er som inte vet, så är en Club Sandwich samma sak som en BLT(Bacon, Lettuce, Tomato) - plus kyckling. BLT = En smörgås som består av först en brödskiva + bacon, sallad och tomat + ännu en brödskiva + bacon, sallad och tomat + en sista brödskiva, och på brödet använder man majonnäs istället för smör. Det är i alla fall de ingredienser som man "ska" använda.)
Anywho, kolla in receptets namn, så förstår ni varför jag kände att det var något som jag ville prova på:
Smörgåstårta à la Club Sandwich.
Det här behöver du(enligt tidningen - under receptet har jag skrivit de ändringar som vi gjorde):
2 paket, à 140 g Bacon
1 Grillad kyckling
10 st Soltorkade tomater i olja
1 dl Majonnäs
3 dl Matyoghurt
1 dl Finskuren gräslök
1 tsk Dijonsenap
18 skivor Fiberrikt formbröd
400 g Rumsvarm Philadelphiaost
1 dl Körsbärstomater
1/2 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
Ruccola till garnering
Så här gör du:
Stek baconet, lägg på lite hushållspapper när du tar av det. Hacka baconet när det har svalnat.
Plocka köttet från kycklingen och skär i små bitar.
Hacka de soltorkade tomaterna. Blanda ihop kycklingen, 2/3 av baconet, majonnäsen, yoghurten, senapen, gräslöken och de soltorkade tomaterna + saltet och pepparn.
Skär bort kanterna på brödeskivorna, och lägg ut 6 st på ett fat. Lägg på hälften av fyllningen, sedan ännu ett lager med 6 brödskivor, sedan resten av fyllningen och sedan ett sista lager med bröd.
Täck över med plastfolie och låt stå i kylen 3-4 timmar.
Ta ut och bred färskosten ovanpå och på sidorna av tårtan, strö över det resterande baconet. Garnera till sist med ruccola och körsbärstomater skurna i halvor.
Först av allt så vill jag säga att i tidningen så står det att tårtan bara tjänar på att stå i kylen över en natt. Jag tyckte att den smakade exakt likadan till lunch dagen efter.
Så hur många räcker smörgåstårtan till, då?
Enligt Buffé så ska det här receptet göra att smörgåstårtan räcker till tio personer(fast jag tvivlar på att det räcker till riktigt så många), men om man känner för att bjuda på detta så rekommenderar jag nog att man gör en testlagning först, så att man verkligen vet säkert.
Nu är det dock så att både jag och N är sådana som tycker om att göra egna versioner på befintliga recept, så självklart gjorde vi även några ändringar i detta. Dessutom är vi ju bara två, så receptet anpassades även efter det - och då räckte tårtan perfekt till oss två(både till middag och till lunch dagen efter)!
Personliga ändringar kommer här:
(Jag har strukit under de olika ingredienserna så att man kanske kan hitta lite lättare i all text)
För det första så använde vi bara ett paket bacon, byttes den färdiggrillade kycklingen istället ut mot två små kycklingfiléer - som vi skar i småbitar och stekte innan baconet.
Sedan kan man väl påstå att när jag blandade ihop själva röran, så höftade jag en del av ingredienserna.
De soltorkade tomaterna halverade jag på ett ungefär, och tog fem eller fyra istället för tio st.
Majonnäsen tog jag lite mer av än en halv dl, men inte heller en hel.
Sedan använde jag ungefär 2,5 dl matyoghurt.
Gräslöken tog jag också lite mer än hälften av, men jag tog inte riktigt en hel dl av den heller.
Dijonsenapen rekommenderar jag att ni inte tar för mycket av, utan att ni kör på hälften om ni ska göra receptet som jag gjorde det, för annars blir det för mycket senapssmak!
När det gäller brödet, så använde vi oss faktiskt istället av ett vanligt, vitt rostbröd, för att vi ändå hade det hemma. Eftersom att vi, som sagt, gjorde receptet bara till oss två så gjorde vi dessutom varje lager av fyra bröd så att det alltså blev sammanlagt 12, och inte 18.
Salt och peppar följer jag nästan aldrig exakt som recept säger, utan jag tar så mycket som jag själv tycker passar, jag väljer också nästan alltid att krydda med både svart- och vitpeppar.
Körsbärstomaterna tog jag också mycket mer av, jag tycker att det låter lite konstigt med att använda mått som "1 dl" när man mäter körsbärstomathalvor, eftersom att det känns som att det skulle bli väldigt lite då. Nej, jag använde så många som jag tyckte så bra ut.
Philadelphian var lite svår att bre på, så vänta tills den är rumsvarm och lättare att bre över tårtan(det gjorde inte jag). Jag satte inte heller in tårtan i kylen i flera timmar, utan garnerade och åt den direkt.
Till sist vill jag avsluta med att säga att jag tycker att man kan göra lite som man vill med ingredienser och sådant, men nu har ni i alla fall fått två lite olika recept att få inspiration från.
Jag ska bli lite bättre på att uppdatera framöver - vi lagar ju faktiskt ofta goda, nya(för mig) recept!
/OMC.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.